. Ο δημόσιος διάλογος όσον αφορά στο νόμο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ήταν αναμενόμενο να είναι σε κάποιες περιπτώσεις σκληρός, καθώς η θεσμική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από το 80% της ελληνικής βουλής, αλλάζει ένα καθεστώς 30 χρόνων, με βαθύτατα ριζωμένες συνήθειες και συμπεριφορές.
Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πλευρές που αντιμάχονται τις μεταρρυθμίσεις, χρησιμοποίησαν επιχειρήματα τα οποία ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανακρίβειες και στη χειρότερη, ψεύδη. Ποια είναι αυτά;
1. «Διακοπή χρηματοδότησης»:
Είναι ψεύδος ότι περιορίζεται η δημόσια χρηματοδότηση. Η Πολιτεία έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ο νέος νόμος δεν εισάγει κανένα σημείο που να την περιορίζει.
2. «Τέλος στα δωρεάν συγγράμματα»:
Είναι εκτός πραγματικότητας το επιχείρημα ότι σταματά η διανομή των συγγραμμάτων. Οι Καθηγητές έχουν την ευθύνη να αναρτούν στο διαδίκτυο τις σημειώσεις τους. Από το 2013-2014 θα είναι αναρτημένα και ηλεκτρονικά όλα τα συγγράμματα.
3. «Γίνονται υποχρεωτικές οι τριετείς σπουδές»:
Είναι συστηματικό ψέμα το ότι ο νόμος υποχρεώνει τα πανεπιστήμια να κάνουν τριετείς τις σπουδές. Η αλήθεια είναι ότι δεν αλλάζει η διάρκεια των σπουδών στις Σχολές και στα Τμήματα. Αυτό που κάνει ο νόμος είναι να παρέχει τη δυνατότητα για τριετείς σπουδές, σε όσα ΑΕΙ το επιθυμούν, κάτι που θα το αποφασίζουν με αποφάσεις των Συγκλήτων τους. Βασική προϋπόθεση, τα Τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικά ΑΕΙ, να έχουν τα ίδια έτη σπουδών.
4. «Ο νόμος βάζει τέρμα στη δωρεάν παιδεία, αφού θεσπίζει δίδακτρα»:
Δεν υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές. Διατηρείται η δημόσια και δωρεάν Παιδεία και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Στις μεταπτυχιακές σπουδές ισχύει ό,τι και σήμερα.
5. «Καταργείται η δωρεάν σίτιση και στέγαση»:
Ψευδές. Άλλη μια εφεύρεση των ομάδων που είναι αντίθετες σε πιθανή βελτίωση της λειτουργίας των ΑΕΙ.
6. «Ο νόμος βάζει τσεκούρι στην έρευνα»:
Κάποιοι έχουν εμμονή σε ένα τέτοιο ψέμα, παρόλο που ο νόμος δεν αλλάζει τίποτε στον τομέα αυτό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου, ειδικά για τον ενιαίο χώρο της Έρευνας..
source:edugate
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου