Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Ανοιχτά μυαλά - ανοιχτά ΑΕΙ»


."Τα λουκέτα νεκρώνουν και επιτείνουν την απαξίωση των πανεπιστημίων", τονίζεται στο κείμενο παρέμβασης των καθηγητών του ΑΠΘ Πρωτοβουλία για τη λήξη των καταλήψεων και την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αναλαμβάνουν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε κείμενό τους, που φέρει τον τίτλο "Ανοιχτό Μυαλό - Ανοιχτό ΑΠΘ" και μοιράζεται σε όλα τα μέλη ΔΕΠ του μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας για τη συγκέντρωση υπογραφών, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν πως οι καταλήψεις νεκρώνουν και επιτείνουν την απαξίωση του πανεπιστημίου, ενώ ζητούν την εφαρμογή του νέου νόμου ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη, ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του.

Υπέρ των ανοιχτών ιδρυμάτων τάχθηκε χθες και η ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ, την ώρα που στο μέτωπο των καταλήψεων έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν για ορισμένες διατάξεις του νέου νόμου πλαίσιο, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ θεωρεί πως "σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, τόσο για το μέλλον των ΑΕΙ όσο και της ίδιας της χώρας, επιβάλλεται τα ιδρύματα να παραμείνουν ανοιχτά και σε πλήρη ακαδημαϊκή και ερευνητική λειτουργία προς όφελος της ελληνικής νεολαίας και οικογένειας".

Ενστάσεις
Οσον αφορά στα αρνητικά σημεία του νέου νόμου, οι καθηγητές των ΤΕΙ επισημαίνουν τη μη δυνατότητα οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών, τον διορισμό και όχι την εκλογή των κοσμητόρων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον μισθολογικό διαχωρισμό των ακαδημαϊκών δασκάλων ΑΕΙ και ΤΕΙ, την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου κ.ά. Τέλος, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, άμεσο διορισμό όλων των νεοεκλεγέντων συναδέλφων των οποίων ο διορισμός καθυστερεί, κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με τον αριθμό έκτακτου προσωπικού που απαιτείται.

Στο μέτωπο των καταλήψεων, περίπου 290 τμήματα παρέμεναν μέχρι και χθες κλειστά, ωστόσο, έχει αρχίσει να υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, καθώς πολλοί φοιτητές φοβούνται ότι θα χάσουν το εξάμηνο.

ΤI ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή των καθηγητών του Αριστοτελείου μεταξύ άλλων τονίζεται: "Κανείς και καμία δεν δικαιούται να στερεί από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες το δικαίωμα στη μόρφωση. Κανείς και καμία δεν μπορεί να υποχρεώνει την ελληνική οικογένεια, που βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, να επιβαρυνθεί με την επιμήκυνση των σπουδών των παιδιών της. Κανείς και καμία δεν δικαιούται να απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς δασκάλους να ασκήσουν το κοινωνικό λειτούργημα της διδασκαλίας και της έρευνας. Οι "καταλήψεις", που συνήθως αποφασίζονται από μια μικρή "φωτισμένη" ομάδα, νεκρώνουν το πανεπιστήμιο, το μετατρέπουν σε έρημη χώρα και επιτείνουν την απαξίωσή του. Ασχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το σύνολο ή με πλευρές του νέου νόμου, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή πρέπει να εφαρμόζονται και οι αδυναμίες τους να δοκιμάζονται στην πράξη. Ζητούμε από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του ΑΠΘ να συμβάλουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, στην έναρξη των πανεπιστημιακών παραδόσεων, στην προστασία του σύνθετου εκπαιδευτικού έργου, αλλά και να αναλάβουν την ομαλή υλοποίηση των νομικών τους υποχρεώσεων. Είναι καθήκον όλων μας απέναντι στην κοινωνία, χάριν της οποίας υπάρχει και λειτουργεί το δημόσιο πανεπιστήμιο".

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου