Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

100.000 απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μείωση στις συντάξεις

Προ των πυλών βρίσκεται «πακέτο» σκληρών μέτρων: Απολύσεις στο Δημόσιο, ακόμη και υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με στόχο τη μείωση τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, νέες μειώσεις στις συντάξεις -και του ΟΓΑ- εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω του φόρου που παρακρατείται κάθε μήνα σε μισθούς- συντάξεις, συμπεριλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο των παρεμβάσεων για τη διασφάλιση βιώσιμων δημοσιων οικονομικών το ταχύτερο δυνατό.

Η επίσπευση μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012 αποφασίστηκε στην κρίσιμη πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη που έγινε χθες στη Βουλή λίγες μόλις ώρες πριν ο Ευάγγ. Βενιζέλος ξεκινήσει το «παζάρι» με την τρόικα: Η συζήτηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα γίνει σήμερα, για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα επιχειρήσει να πείσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να «κλείσει» το φετινό προϋπολογισμό, κυρίως όμως να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2012 σε βάσεις που θα διασφαλίσουν τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα σε συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Αθήνα, «κλείνει» οριστικά ο προϋπολογισμός του 2012, με κεντρικό άξονα, τη μείωση του Δημοσίου και των κρατικών δαπανών. Υπουργικές αποφάσεις
Ο υπουργός, υπό το βάρος ενός πολύ αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα με ευθείες απειλές ακόμη και για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή και εξόδου από το ευρώ, θα σταθεί ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου με τη δραστική συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Σήμερα δε τα υπουργεία καλούνται να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσχέδια υπουργικών αποφάσεων για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων που η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι προαπαιτούμενη, ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, το πιθανότερο όχι νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Το πακέτο των μέτρων «εκτάκτου ανάγκης» περιλαμβάνει:

1. Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου σε όλο το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και των εκπαιδευτικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως την έξοδο από το Δημόσιο ίσως δουν και όσοι προσλήφθηκαν πρόσφατα δηλαδή στη διετία 2010-2011 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

2. Επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το Δημόσιο με άμεση γραπτή ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που θα εισαχθούν στον προθάλαμο της απόλυσης. Για το σκοπό της ταχείας εφαρμογής της απόφασης προωθείται άμεσα η έκδοση όλων των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.

3. «Λουκέτο» σε 65 δημόσιους φορείς. Προς κλείσιμο οδεύουν όχι μόνον οι 35 φορείς που προβλέπονται στο μνημόνιο αλλά και επιπλέον 30 άλλοι. Για το σκοπό αυτό αναμένεται άμεσα έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

4. Άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή εξίσωση των φόρων μέχρι το 2013 αλλά είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί ακόμη και από τη φετινή χειμερινή περίοδο. Με την άμεση εξίσωση των φόρων, το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται πως θα πωλείται ακριβότερα τουλάχιστον κατά 40 λεπτά το λίτρο.

5. «Μαχαίρι» σε υπερωρίες και αποζημιώσεις στο Δημόσιο με τις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου που καθίσταται πλέον ζήτημα υψίστης προτεραιότητας με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Οι εισοδηματικές απώλειες για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων από τις νέες ρυθμίσεις υπερβαίνουν και τα 1.000 ευρώ το μήνα.

6. «Πάγωμα» βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

7. Νέα μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ με νέο νόμο.

8. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

9. Είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα μέσω του φόρου που παρακρατείται κάθε μήνα σε μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν μεγαλύτερη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

10. Άμεση περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛ.ΤΑ. για τη διακίνηση Τύπου

11. Επανακαθορισμό προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση νέου ρυθμιστικού πλαισίου.

12. Άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο των εξής φορέων: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

13. Άμεση καταγραφή της κινητής και της ακίνητης περιουσίας που περνά υπό τον κρατικό έλεγχο.

14. Άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή - καθιέρωση της ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι απαιτήσεις της Τροϊκας

1. Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου - συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευτικών. Στόχος ο περιορισμός τουλάχιστον 100.000 θέσεων απασχόλησης στο δημόσιο.

2. Εργασιακή εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο, με επίδοση γραπτού σημειώματος.

3. «Λουκέτο» σε 65 φορείς

4. Άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

5. Επεναξετάζονται κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα υγείας.

6. Νέο «μαχαίρι» σε υπερωρίες και αποζημιώσεις στο Δημόσιο.

7. «Πάγωμα» βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

8. Νέα μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ.

9. Νέες περικοπές στις συντάξεις ΝΑΤ και ΟΤΕ.

10. Είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

11. Επανακαθορισμό προστίμων για τα αυθαίρετα.

12. Άμεσα «λουκέτο» σε ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Οργανισμό Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

13. Καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας που περνά υπό τον κρατικό έλεγχο.

14. Μειώσεις στις τιμές φαρμάκων και «ασφαλιστική τιμή» για φαρμακευτικές εταιρείες.

15. Περικοπή επιχορηγήσεων στα ΕΛ.ΤΑ. για διακίνηση Τύπου.imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου