Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Πυρά Μπαμπινιώτη για το «αντάρτικο»

«Αντάρτικο» στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκίνησαν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή που οι φοιτητικές καταλήψεις υποχωρούν. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η άρνηση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη να εκδώσει τη διαπιστωτική πράξη προκάλεσε την παρέμβαση και τα πυρά του πρώην πρύτανη Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος παρότι είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην Επιτροπή, εφόσον υπήρχε κάποια συναίνεση από την πανεπιστημιακή κοινότητα, δήλωσε τελικά παραίτηση: «Μολονότι έχω διαφορετική εκτίμηση για τον νέο νόμο (έχει πολλές θετικές πλευρές αλλά και σοβαρές αδυναμίες) και μολονότι θεωρώ αδιέξοδη την τακτική των κλειστών πανεπιστημίων και την άρνηση ριζικών αλλαγών στα ΑΕΙ, δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να αναλάβω ένα τέτοιο έργο, καλούμενος όχι από τους συναδέλφους μου αλλά διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας! Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τονίζει σε επιστολή του.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τελευταία είναι τεταμένη, καθώς όσοι καθηγητές θέλουν να συμμετάσχουν στις νέες διαδικασίες υφίστανται πιέσεις να μην το κάνουν, με αποτέλεσμα και άλλοι πρώην πρυτάνεις, όπως ο Χρ. Κίττας, να μελετούν το ενδεχόμενο άρνησης. Ομως, οι περισσότεροι πρυτάνεις των ΑΕΙ και πρόεδροι των ΤΕΙ είτε αρνήθηκαν ευθέως είτε απέφυγαν για διάφορους λόγους να υπογράψουν χθες, τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας, την πρώτη διαπιστωτική πράξη εφαρμογής του νέου νόμου. Μέχρι χθες το βράδυ μόλις δύο πανεπιστήμια, το Οικονομικό Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είχαν υπογράψει, αν και αναμένονταν ακόμα κάποια.
Αλλά και από αυτά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου είπε στα «ΝΕΑ» ότι θεωρεί την υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης απλώς τυπική διαδικασία, ενώ η πραγματική πρώτη πράξη εφαρμογής του νόμου βρίσκεται στη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, για τα οποία έχει την ίδια αρνητική γνώμη με τους άλλους πρυτάνεις, που θα προσφύγουν στα ανώτατα δικαστήρια. Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, απέφυγαν να υπογράψουν. Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης Ι. Μυλόπουλος μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει την αποχή «ύψιστο ακαδημαϊκό και συνταγματικό καθήκον», ωστόσο επισημαίνει ότι η μη υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης δεν παρακωλύει την ακαδημαϊκή λειτουργία, εφόσον ο νόμος προβλέπει υπογραφή από την υπουργό. Ανάλογη άρνηση, επειδή θεωρούν αντισυνταγματικό τον νόμο, εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Παντείου.
Σε άλλα ιδρύματα, όπως το ΤΕΙ Αθήνας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Θράκης, η υπογραφή δεν μπήκε «λόγω κατάληψης». Αλλα, όπως το Πολυτεχνείο της Αθήνας, «φρέναραν» τη διαδικασία αποστέλλοντας ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το πώς να χειριστούν το ζήτημα ενόψει άρνησης των προηγούμενων πρυτανικών αρχών να στελεχώσουν τις επιτροπές και άλλα, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απέστειλαν στο υπουργείο λίστα καθηγητών με σειρά αρχαιότητας, ώστε να αποφασίσει ποιοι θα στελεχώσουν το όργανο...
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου