Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, αρκετοί γονείς στον αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Αγία Παρασκευή. Η υπουργός κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή άλλαξε το πρόγραμμά της. Λίγο πριν από τις οχτώ το πρωί ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί συγκεκριμένο σχολείο.
Η οδός Αγ. Ιωάννου, όπου βρίσκεται το σχολείο, είναι ο εμπορικότερος δρόμος της περιοχής. Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά αλλά άδεια από πελάτες, ενώ οι μόνοι περαστικοί ήταν οι γονείς που πήγαιναν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Γύρω στις 8.45 άρχισε ο αγιασμός. Πλησίαζε εννέα όταν ο ιερέας ανέφερε τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν παρόντα: την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και το βουλευτή του ΛΑΟΣ Αδωνι Γεωργιάδη, τον πρώην δήμαρχο Αγ. Παρασκευής Βασ. Γιαννακόπουλο και τον αντιδήμαρχο.
Με το άκουσμα των ονομάτων, οι γονείς άρχισαν τα «ουου». Αλλοι φώναζαν «πού είναι τα βιβλία» κι άλλοι «σαν δεν ντρέπεστε». Παρά τις αποδοκιμασίες, με χαμόγελο στραμμένο στις κάμερες, η υπουργός ξεκίνησε την ομιλία της. Οι φωνές των γονιών κάλυπταν την ομιλία της υπουργού. Το ίδιο έπραξαν στη συνέχεια, όταν μίλησε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Οταν μάλιστα τελείωσαν οι δύο ομιλίες, περίπου δέκα άτομα γιούχαραν, άλλοι τόσοι χειροκροτούσαν, ενώ οι περισσότεροι παρέμειναν αδιάφοροι.
Πριν από την αποχώρησή της, η υπουργός δήλωνε στα τηλεοπτικά συνεργεία ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει αντιμετωπίσει όλα τα κενά που πήγαν να δημιουργηθούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ολοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι στις θέσεις τους. Με το ψηφιακό σχολείο και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των γονέων και των φορέων θα ξεπεραστεί το πρόβλημα με την έλλειψη των βιβλίων μέχρι αυτά να εκτυπωθούν». Σε ερώτηση δημοσιογράφων, πότε θα γίνει αυτό, η υπουργός απέφυγε να απαντήσει.
Διώχνουν τα 10
Στις δύο πρώτες τάξεις του σχολείου υπήρχαν ορισμένα βιβλία γλώσσας και αριθμητικής. Στις υπόλοιπες δεν υπήρχε κανένα βιβλίο. Οι γονείς που την αποδοκίμασαν είπαν ότι «δεν ήταν κάτι οργανωμένο, αλλά αυθόρμητη αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία». Ενας θα πει: «Είμαι ένα χρόνο άνεργος. Δεν υπάρχει μέλλον, ούτε για εμάς αλλά ούτε για τα παιδιά μας, που θα επωμιστούν το χρέος». Αλλος ότι «από τα 35 παιδιά που ξεκινούν το νηπιαγωγείο, διώχνουν τα δέκα. Μας είπαν ότι δεν χωράνε».
Το 42ο Γυμνάσιο Αθηνών βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά, με κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων: στην οδό Μιχαήλ Βόδα, λίγο πριν από τη Λιοσίων. Περίπου οι μισοί γονείς είπαν ότι είναι άνεργοι και δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε τα ελάχιστα για σχολικά βιβλία και βοηθήματα των παιδιών τους. Περισσότεροι από τους μισούς γονείς είναι αλλοδαποί, οι οποίοι λένε πως δεν βρίσκουν δουλειά.
Ορατά είναι τα σημάδια του χρόνου στις μικρές και μεγάλες αίθουσες του παλιού νεοκλασικού κτιρίου, που χρειάζεται επισκευές. Μετά τον αγιασμό, οι δάσκαλοι κάνουν έκκληση στους μαθητές να φέρουν στο σχολείο τα βιβλία των προηγούμενων σχολικών ετών.
«Δεν υπάρχουν βιβλία, βρέθηκαν ελάχιστα, αλλά είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες», λέει ο εκπαιδευτικός του σχολείου Γιάννης Φάσαρης. «Στο σχολείο υπάρχει ένα παλιό φωτοτυπικό μηχάνημα. Αλλά για 170 παιδιά απαιτούνται 1.500 φωτοτυπίες την ημέρα. Ακόμη και να βρεθούν μελάνι, χαρτί, εθελοντής για τόσες ώρες, το μηχάνημα δεν μπορεί να τις παραγάγει. Επιπλέον, τα παιδιά παρακινούνται από τις έγχρωμες εικόνες. Λέγοντας στα παιδιά στο μάθημα της χημείας ότι θα προσθέσω αυτό το υλικό και θα γίνει κόκκινο ή μπλε, χρειάζεται η έγχρωμη εικόνα». Προτείνει τη χρήση του Διαδικτύου, «αλλά αυτό προϋποθέτει ότι το παιδί διαθέτει στο σπίτι του ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτυπωτή...».
Ο ίδιος μπορεί να μην είναι αισιόδοξος, αλλά οι γονείς δείχνουν ενδιαφέρον για την πρόοδο των μαθητών. «Θα επιστρέψουμε στην Αλβανία γιατί είμαστε άνεργοι. Τα παιδιά μας όμως, θα μείνουν με τη γιαγιά τους για ν' αποφοιτήσουν από ελληνικό σχολείο», θα πουν οι γονείς δύο μαθητών.
enet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου